General

     
PACC 2010 DX-cluster Analyse
 
 

PACC 2010 DX-cluster Analyse
Een positief initiatief komt van PD0ZX, lid van PI4AMF, die de discussie m.b.t. dit onderwerp ter sprake brengt op hun eigen website. Kijk voor meer info op: PI4AMF of Hier

Op 13 en 14 februari 2010 zijn de log gegevens van verschillende DX cluster Nodes opgeslagen. De ruwe gegevens zijn gefilterd voor de contestbanden 10, 15, 20, 40, 80, en 160m. Ook Spots vóór 12:00z (13-feb-2010) en na 12:00z (14 feb-2010) zijn in de te analyseren data verwijderd. De overgebleven 13.191 DX cluster spots zijn vervolgens naar Microsoft Access geëxporteerd. Na het uitvoeren van diverse Query’s zijn onderstaande gegevens ontstaan.

Contesten over 10 jaar:
http://www.lhv.ee/images/files/2017.pdf

       
 

% Gespotte PA Stations

Totaal zijn er op 20m 3328 spots geplaatst, waarvan 786x een PA-PH call. Dit aantal is 20% van het totaal aantal geplaatste spots gedurende de PACC contest.

       
 

PA Stations op DX-cluster

10: 47 (5%)
15: 317 (8%)
20: 668 (17%)
40: 786 (18%)
80: 435 (22%)
160: 194 (30%)

30% van alle spots op 160m zijn stations uit Nederland!

       
 

countofdx

Meest gespotte DX stations uit Nederland.
dxcall, aantal maal gespot op het DXcluster


       
 

countofspotsinlog

Meest active spotters op het DX cluster
Aantal gesplaatste spots
door station


       
 

countofnodes

Meest gebruikte Node.
Naam van de Node, aantalspots via deze Node


       
 

countofdxwithsinglespotters

Gespotte stations met het aantal spots door een unieke spotter.
Vrij opmerkelijk want je zou verwachten dat een spotter meer dan één spot plaatst gedurende de contest. De meeste aandacht gaat natuurlijk uit naar spots die geplaatst zijn via OH8X met verdachte roepnamenof IPhost adressen die niet verwijzen naar de oorsprong van de spotter.Ook is de combinatie NODE en roepnaam een aanwijzing om verder te speuren. Bij PI4CC zie je geen enkele misser!


       
 

sorted_count_of_spotters_vs_dx_

De zogenaamde 'cheerleaders' zijn spotters die alleen maar spots plaatsen voor een specifieke roepnaam. PE1IWT is een echte topper. Hij heeft 19x een spot geplaatst, en ook 19x voor PI4ZI. Hier te noemen een 100% score.

Begrijpelijk dat PE1IWT zijn vrijwillige diensten wil aanbieden aan zijn eigen groep alleen is dit niet zo slim...

       
 

countofspotsvsspotter TOP

Stations die gespot zijn in vergelijking met de unieke spots via het OH8X DXcluster. Zo zien we dat PI4Z 154x is gespot, waarvan 9x door een unieke roepnaam.

       
 

countofselfspots

Opmerkelijk feit is dat de spotter CT/LZ1WR, CT/LZ3ND aan het spotten is en vervolgens CT/LZ3ND, LZ10ARDF/LZ2UW weer aan het spotten is. Beide stations zij afkomstig uit Lisabon, Portugal Het is ook zeer onwaarschijnlijk dat CT/PG1A van deze host gebruik heeft gemaakt. De amateurs uit CT/LZxxx hebben geen beste reputatie op het gebied van het DXCluster gebruik, en ook nu weer wordt er driftig op los gespot met verschillende roepnamen. Tijdens de ARRL CW was het ook al feest met deze LZ's. K1TTT heeft hierover uitvoerig over gerapporteerd.

       
 

countofselfspots

Een duidelijke vorm van 'selfspotting' met meerdere hits van een aantal Nederlanse deelnemers aan de PACC

Meestal is er geen kwaadwil of opzet in het spel zit, maar is het gewoon onervarenheid.

       
 

countofselfspots

Selfspotting van stations met slechts één enkele treffer (eigen roepnaam) uit de database.

       
 

countofselfspots

Niet op het eerste gezicht herkenbaar, maar de Peter De Graaf van http://www.qrz.com/db/pa3cnx is toch echt dezelfde persoon als de Peter De Graaf van http://www.qrz.com/db/pj4nx. Misschien een beetje flauw om als DX station op deze manier de aandacht te trekken.Of is het wellicht de kans geven aan PA stations voor het werken van een nieuwe multiplier?

       
 

countofselfspots

Wanneer je een speciale roepnaam hebt en het is een beetje stil aan het worden op de band dan kun je natuurlijk het beste jezelf gaan spotten. Door gebruik te maken van dezelfde IPhost laat je zien dat je de spelregels niet kent en zeker niet op de hoogte bent van de sporen die je achterlaat. Wel grappig is het feit dat er roepnamen worden gebruikt uit Breda, want de indruk van 'cheerleading' wekt.

       
 

countofselfspots

Want wie is nu PA6CC?
Dit is PA1WLB (2009 #8 SECTIE-B1) Willem doet er alles aan om maar op het cluster te komen. Diverse meldingen om de aandacht te trekken van DX geplaatst op Twitter. Terwijl elke contester weet dat dit gedrag hellemaal niet werkt. Misschien kan Willem een keer meedoen met de groep van PI4CC zodat hij wat basiskennis op kan doen.

       
 

countofselfspots

PD5X, tegenwoordig getransformeerd naar PB5X: http://www.qrz.com/db/pd5x, geeft aan dat Roberto uit Breda komt en PA3UN komt uit Oosterhout. Maar gelet op de 600 hits op QRZ lijkt mij dit niet een echt actieve amateur. En PA2LP uit Breda met zo'n 700 hits lijkt mij ook niet echt een deelnemer. In hetzlefde rijtje volgt PE4RT. Onwaarschijnlijk is het dat zij allemaal dezelfde IPhost hebben. Het kan natuurlijk wel zo zijn dat beide heren op bezoek zijn geweest bij Roma en hebben toen per ongeluk in de shack een selfspot geplaatst. Hier een kijkje in de keuken en het commentaar van de contester LINK


       
 

countofselfspots

PD6W
http://www.qrz.com/db/pd6w is ook een speiale prefix. Een beetje zoeken levert al snel het gewenste resultaat: dit is Eric, PD0EMR (2009 #4 SECTIE-N) Zou PD0PAS uit 4875 CL Etten-Leur weten dat hier zijn roepnaam wordt gebruikt? En we zullen maar zwijgen over de onbekende roepnamen ON3L en F4L...


       
 

countofselfspots

Geen onbekende is het Club Station VERON Afd. Amersfoort PI4AMF. Als je zelf een spot plaats op het DXcluster, en vervolgens onder allerlei verschillende roepnamen DX meldingen van je eigen station plaats, vraag je er zelf om een nauwkeurige analyse.

Zo'n mooi station, zulke goede operators en dan meerdere eigen spots vanaf de eigen IPhost van PI4AMF.


       
 

countofselfspots

Een vorm van sefspotting die je vaak ziet, echter dit was PA2G zelf. Nu valt PA0M niets te verwijten, en ook PA2H niet Gerard, PA2G http://www.qrz.com/db/pa2g gebruikt regelmatig een andere (fake) roepnaam dan zijn eigen om hiermee te spotten!


       
 

countofselfspots

PI4D
ISP's route internet traffic via proxy server. Vodafone-Libertel NV Vodafone NL Infrastructure. mobiel access, PPP dialup, dynamisch ip adres

       
 

Extra analyse bestanden

countofspotsvsspotter
country_vs_band_counts
singlespotterspots
spots_on_same_freq_diff_calls
spots_on_same_freq_diff_calls_i